onsdag 28 december 2011

Hoppas


Hoppas av Åsa Anderberg Strollo

Jonna har fått nog av att vara hemma. Hennes mamma skulle vara hemma fyra dagar över jul. Men hennes nya kille Claes har bjudit med henne till Malorca. Hennes mormor protesterar inte ens över att Jonnas mamma ska åka. Och hon bestämmer sig för att hon ska lämna hennes mormor och mamma. Hon smäller igen dörren och kastar in nycklarna i brevinkastet och åker till Stockholm. Hon letar efter jobb i flera affärer men det går inte bra. På kvällen går hon till centralstationen för att ha någon stans att sova men dom stänger så hon får inte vara kvar där. Så hon går på en natt buss och sätter sig längst bak och sover. När hon vaknar sen på morgonen så går hon till badhuset och där träffar hon Alex. Hon tycker att Alex är taskig. Hon lämnar badhuset efter att hon har simmat en massa längder i bassängen. Hon träffar på Alex igen och dom slår följe. Dom går till Enter där dom får mat.
Dom slår följe och blir vänner. Sen får  hon träffa Minken. Alex bor hos honom. Han har hittat en buss med alkohol i som dom tar några flaskor ifrån. Sen får Minken sms-hot. 
Jonna träffar Elina som också driver omkring i Stockholm men hon har en egen skrubb att sova i. Jonna får bo med Elina när hon har bråkat med Alex.
En stark och gripande bok som visar hur unga har det runt om i Stockholm och andra städer i Sverige. Jag tycker att Åsa tar upp viktiga och stora ämnen som rör oss unga i samhället och skriver böcker som inte är som många där dom slutar lyckligt. 
Tack gilla böcker för Rec. ex.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar